De mensen van Amaris: Anouk Verburg vertelt

Even voorstellen
Ik ben Anouk Verburg, opleidingsadviseur bij Amaris. Van oorsprong ben ik verpleegkundige en nog steeds oefen ik dit vak -naast mijn baan als adviseur- een paar uur per week met veel plezier uit. Ik vind het belangrijk om op die manier met de zorg in contact te blijven. Als opleidingsadviseur richt ik mij op twee locaties binnen Amaris; Theodotion in Laren en Schoonoord in Baarn. Daarnaast richt ik mij ook op Flow.
Wat is Flow?
Flow is een manier van zelfstandig en onderzoekende onderwijs geven. Het betekent een stukje flexibiliseren van het onderwijs. Studenten kunnen bijvoorbeeld voor een aantal modules zelf de volgorde bepalen. Dit zorgt ervoor dat elke student de studie aan zijn/ haar eigen leerproces kan koppelen. Flow is toepasbaar voor de opleiding verzorgende IG en verpleegkunde. Dit doen we in samenwerking met de academie voor Zorg en Welzijn - MBO Utrecht op locatie Hilversum.
Een nieuwe manier van leren
De ‘traditionele’ manier van leren, waarbij de docent kennis overdraagt en de student luistert, gebruiken wij niet meer. Studenten leren niet alleen de inhoud van het vak, maar gaan zelfstandig op zoek naar wat ze nodig hebben. Als ze ergens tegenaanlopen op de werkvloer, kan dit leerstof zijn op school. Het initiatief ligt bij de student. We merken dat de uitdaging van deze ‘nieuwe’ manier van leren voor sommige van onze studenten groot is. Uiteraard zorgen we voor begeleiding, zowel vanuit school als van de leercoaches van Amaris. Het is soms best pittig, dat realiseren we ons goed!
Voordelen
Als we het vanuit een maatschappelijk oogpunt bekijken, leer je vanuit deze ‘nieuwe’ manier van leren zelf te ontdekken. Studenten kunnen tijdens de studie zelf accenten aanbrengen. Wat speelt er aan actualiteiten op de werkvloer bijvoorbeeld? Als ze bijzonder gedrag signaleren, kunnen ze er een leervraag aan koppelen en zich hierin verdiepen tijdens de opleiding. Dit heeft een enorm motiverend effect, omdat de leervraag enorm actueel is en de interesse heeft. Daardoor signaleren ze vaak ook sneller veranderingen bij cliënten of bewoners, wat natuurlijk weer bijdraagt aan de kwaliteit van zorg op langere termijn.
Het leerproces
Veel zorgstudenten zijn echte doeners. Tijdens een leerproces hebben ze vaak structuur nodig. De ‘nieuwe’ manier van leren moet dan ook echt bij je passen. Daarom vragen wij voordat je begint met de opleiding een talentscan (AMN-test) voor je aan. Hierbij kijken we naar je algemene kennis en inzichtelijk vermogen. Tijdens een gesprek gaan we ook dieper in op bijvoorbeeld je computervaardigheden. Deze heb je namelijk echt nodig bij de ‘nieuwe’ manier van leren. Je kan de test uitermate goed gemaakt hebben, maar als je computervaardigheden niet op niveau zijn, kan het zo zijn dat je op een later moment in de opleiding toch in de knoop . Hier hebben we natuurlijk veel aandacht en begeleiding voor, maar het is ook belangrijk dat aankomende studenten hier eerlijk en open over zijn. Daarnaast kijken we ook naar je opleiding-privébalans. Studeren is namelijk niet eenvoudig, het is belangrijk dat je een rustige thuisomgeving hebt om je te kunnen concentreren.
Ik heb een mooi vak waarmee ik het verschil kan maken voor de leerling, de zorg en uiteindelijk natuurlijk onze cliënten!
Anouk Verburg, opleidingsadviseur bij Amaris